Brygging av sort kaffe

Her på laboratoriet digger vi ren sort kaffe. Vi deler inn sort kaffe i to hovedkategorier - håndbrygg (manuell brygging) og automatisk brygg (kaffetrakter). Denne siden handler i all hovedsak om våre manuelle favorittoppskrifter. For 6 gode tips til bedre kaffe på trakter ta en kikk på denne siden.

Vidre deler vi håndbrygg inn i to nye kategorier. Dryppkaffe (pour over) og fullkontakt (immersion brewing). Dryppkaffe handler om å helle vann over kaffe og la det renne kontinuerlig igjennom via et papirfilter - ikke ulikt det som skjer på en automatisk kaffetrakter. Med fullkontakt menes metoder hvor kaffe og vann er sammen i en periode. Eksempler på dette er kokekaffe, presskanne o.l.

Generelt sett kan man si at dryppkaffe kan gi deg brygg med klarhet og fin syrestruktur og fremhever fruktighet og florale smaker, mens fullkontakt bryggemetoder produserer mer fylde og kompleksitet.

Det finnes ingen fasitoppskrifter, men her er våre favoritter:

Aeropress

AeroPress er en liten brygger som byr på lite bitterhet og gir en utrolig ren og fyldig smak på kort tid. Den er også svært allsidig – du kan eksperimentere med ulike bryggemetoder, fra espresso-lignende kaffe til milde, lette brygg. I tillegg er den kompakt og enkel å rengjøre, perfekt for både hjemmebruk og reiser. Dette er vår go-to metode.

Hario Switch

Hario Switch er en hybrid kaffebrygger. Du kan bruke den som en tradisjonell Hario V60, en immersjonsbrygger eller en kombinasjon av begge. Dette gir deg fleksibilitet til å brygge kaffe på mange forskjellige måter. Oppskriften ligger her.

Stor Chemex

Chemex er både elsket og hatet av kaffedrikkere verden over. Vi synes den er fin og liker den rene og fyldige kaffen man kan lage med den. Bare husk å skylle filteret godt i varmt vann før du starter. Det er mye papir! Oppskriften ligger her.