6 tips for bedre filterkaffe

Noe av det beste som finnes er en god kopp med nytraktet kaffe. Her er et par raske råd om hvordan du kan lage deilig kaffe hjemme på trakteren din.

Tips 1 - kaffe av god kvalitet

Kanskje det mest åpenbare, en kopp kaffe blir aldri bedre enn kvaliteten på råvarene. Velg alltid nybrente bønner fra små, seriøse brennerier. Noen indikasjoner på at man holder en pose kvalitetskaffe i hånden: posen inneholder info om hvor kaffen er fra, hvilken type kaffe det er, når den er høstet og når den er brent. Kaffen er aller best en uke eller to etter brenning, men holder fint et par måneder. Styr unna poser som kun har “best før dato”.

Tips 2 - vannkvalitet

En kopp kaffe består av mye vann. Heldigvis har de aller fleste i Norge rent og friskt vann av god kvalitet rett fra springen på kjøkkenet sitt. Benytt alltid en egen kanne for å fylle vann på trakteren - ikke kolben du brygger i.

Tips 3 - riktig kverningsgrad

En enkel måte å lage bedre kaffe på er å kverne bønnene rett før tilberedning. Her kan du velge mellom manuelle håndkverner eller elektriske kverner. Man kan få en ganske ok elektrisk kaffekvern til 1500.- (for eksempel denne). Like viktig som nykvernet kaffe er å velge rett kverningsgrad ut i fra hvordan du skal tilberede kaffen din. En god kvern lar deg justere dette på en god måte.

Tips 4 - riktig dosering

Skal man lage god kaffe hver gang er det viktig å være nøyaktig med doseringen. Skaffe deg en god digitalvekt og benytt denne hver gang du skal tilberede kaffe. Vi synes 60g filtermalt til en liter kaffe er passe.

Tips 5 - rent utstyr

Den beste kaffen kommer fra utstyr som er rent. Bruker du trakteren din hver dag bør du rense den med for eksempel Clean Drop noen ganger i måneden. Da er du sikker på å ha det beste utganspunktet. Dessuten vil trakteren din vare lenger!

Tips 6 - en god termos

Har du en skikkelig god termos kan du nyte kaffen din i flere timer etter brygging. Sørg for å varme den godt opp før du heller på kaffen. Gjerne først med varmt vann fra springen og så med kokende vann i noen minutter.