Å være deltager i Brewers cup er både gøy og lærerikt. Du vil treffe mange fine folk og drikke mye god kaffe. I starten kan det være litt overveldende og det er mye å sette seg inn i. Vi har litt erfaring med det og her er noen råd fra oss.

1. Les og forstå reglene

Dette er det aller viktigste rådet. Her er det mange som tuller det til og ryker ut. Viktig å forstå alle krav og ikke minst hva som gir mest poeng. Dette er tross alt en poeng-konkurranse.

 

2. Velg en smart kaffe

Velg en kaffe du virkelig er glad i og ønsker å presentere. Det er en absolutt fordel om kaffen har tydelige aromaer og smaker som er lett å kommunisere. For det er jo der de fleste poengene ligger. Den bør dessuten være lett tilgjengelig for deg slik at du kan trene så mye som du ønsker og har den kaffen du trenger i selve konkurransen. Kanskje ta kontakt med et lite brenneri og høre om de ønsker å samarbeide? Det er både lærerikt og gøy.

 

3. Utvikle en smart oppskrift

En ting er å ha en god bryggeoppskrift, men det er en helt annen sak å brygge tre like brygg på likt. Det må rett og slett gå opp rent matematisk. Det er å foretrekke om oppskriften, i tillegg til å sørge for den beste kaffen, også er lett å huske og lett å utføre. Når du står der foran dommerne og skal prate må bryggingen gå av seg selv. Teknisk dommer er pirkete når det gjelder uniform brygging og får meg seg det utroligste. Helling slik og slik, gram slik og slik og tider. Alt må sitte godt.

 

4. Lås ett parameter av gangen.

Veien mot den perfekte oppskriften er full av små og store valg. For ikke å totalt miste vettet er det smart å låse parameter underveis. Type brygger, vekt, temperatur, tid, kverningsgrad osv. Det er alltid mulig å lansere nye teorier for seg selv, men du må lukke noen dører for å komme i mål. Hvilken rekkefølge du velger å låse må nesten bli opp til deg. Et refraktometer kan være et bra verktøy. Da ser du hva slags utslag hver endring har på resultatet i koppen.

 

4. Lage og øve inn et godt manus

Du har ti minutter og det er ikke rom for å «finne på ting underveis». Det du skal si må planlegges nøye, må øves inn og sitte som smurt. Pratingen og bryggingen må fungere side om side. Tenk «bolker» av typen velkommen, intro, litt fakta om produsenten, kaffen, litt om brenningen, oppskriften og selvsagt beskrivelser av smaker og aroma. Gjør det gjerne litt personlig. Dommerne hører mange historier i løpet av dagen. Du må få din til å bli den mest interessante.

 

5. Valg av vann

Selvsagt helt avgjørende for suksess er å benytte samme vann under hele prosessen. Du kan ikke trene med springvann fra der du bor for så å benytte vannet som er tilgjengelig der konkurransen er. Så - her er det to spor. Du kan velge et basic flaskevann eller utvikle eget vann. Hvilket flaskevann du bør velge avhenger av hva som passer best til den kaffen du har valgt. Kjøp inn litt av alt og prøv deg frem. Mange velger å utvikle et eget vann med utgangspunkt i destillert vann og så tilsette mineraler. Det er litt next level, men kan bli veldig bra det, og det kan tilføre historien/manuset ditt en ekstra dimensjon.

 

6. Ikke undervurder compulsory-delen

De som gjør det bra i brewers cup er de som også er best på compulsory. Her ligger det mange verdifulle poeng. Kaffen her er ofte flat og kjedelig. Og vannet er ofte skjipt. Så det gjelder å trylle frem syre. Velg en smart bryggemetode – gjerne AeroPress. Styr unna bryggere med små hull (som Kalita). Kaffe her har en tendens til å renne tregt. Du kan jo ikke benytte egen kvern her så du må ha en god plan i forkant. Visualiser godt i forkant – mange ryker på tiden her. Og husk å skjenke nok i koppene!

 

7. Øv mye på faktisk setting

Innledningsvis er det jo smart å terpe på kun brygging, kun manus osv., men på ett eller annet tidspunkt er det smart å øve på det som faktisk skal skje. Rigge opp et bord, dekke opp slik du har tenkt og med stoppeklokken klar kjøre showet som om dommerne skulle ha sittet foran deg. Det er først da du ser «de siste detaljene» av typen «ting er ikke helt rett plassert på bordet» eller «her har jeg for god tid eller for dårlig tid» osv. Ikke undervurder dette punktet.

 

8. Tilby dommerne skriftlig info

De er gode på å notere, men det skader ikke å tilby de noe skriftlig som de kan ta med seg back stage. Det er mye info du tilbyr på ti minutter og du vil jo at de skal få med seg de fleste detaljene.

 

9. Se hva andre har gjort

For å få inspirasjon og gode tips bruk litt tid på å lese blogger og se video på YouTube. Både på tidligere NM og VM videoer ligger ute. Da får man se litt hva andre gjør, og inspirasjon til ting man selv kan prøve seg på. Dessuten flommer jo Instagram over av kaffenerder som deler og synser. Her er det nok å ta av.

 

10. Ikke gjør det for komplisert

Heldigvis – det kan virke som trenden de siste årene har gått mer i retning av å gjøre det enkelt. Det var noen år der man skulle overgå hverandre med kompliserte oppskrifter av typen «jeg har valgt fem forskjellige vanntemperaturer», eller «tre forskjellige kverningsgrader» o.l. Dette blir jo bare rør og gir ikke mening for noen. Ta noen få, helt konkrete standpunkter og redegjør godt for disse. Forklar hvorfor du har valgt å gjøre som du gjør og hva slags effekt det har på brygget ditt.

 

11. Sparr med andre

Du har sikkert et miljø rundt deg med folk som kan komme med innspill. Be de inn på en seanse, brygg, smak og diskuter. Det er alltid fruktbart å få tips fra andre. Og folk digger å hjelpe til. Ta kontakt med noen du ikke kjenner og kanskje ser opp til. Folk elsker å bidra og del.

 

12. Sørg for god logistikk

Legg en god plan for hva du trenger. Ikke undervurder en god utstyrsliste. Det absolutt kjipeste er å stille til konkurranse og ha glemt noe viktig igjen hjemme.

 

13. Velg riktig kvern

En opplagt viktig faktor er kverningsgraden. Bruk egen kvern – ikke konkurransekvernen. Kverningen er en vesentlig del av oppskriften din, og det gir ingen mening å stille til konkurransen uten egen kvern.  Velg en kvern som er lett å ta med seg. En Comandante eller lignende er et godt valg. Det er bedre med en veldig god håndkvern enn en middels god elektrisk en. Husk at på compulsory må man bruke den kvernen som tilbys.

 

14. Selvtillit er alfa omega

Ikke for å piske opp stemningen her altså, men dommerne lukter blod og når teppe går opp må du eie situasjonen 100%. Du må fremstå selvsikker og utstråle oppriktig glede over å være der. Da tror de på deg, og da scorer du poeng. Måten å få til dette på er å ha et opplegg du tror på og nok trening i forkant. Start trening tidlig. Mange har gått på en smell i RM fordi de undervurderer dette. Skal du vinne VM må du få til RM først.

 

Lykke til!